Színjátszás

színjátszás 

Néptáncoktatás

 

Néptáncoktatás a Csoóri Sándor Alap támogatásával

Néptánc - 2023

 

A 2022-2023-as tanévben is tanultak néptáncot a kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola diákjai, a Felszeg Gyöngye Néptánccsoport általános iskolás korcsoportjai. A program az Ady Endre Kulturális Egyesülettel együttműködve, a magyarországi Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Csoóri Sándor Alap támogatásával zajlott. Heti rendszerességgel három korcsoportnak, összesen 80 gyereknek szerveztünk táncoktatást, ami heti három alkalom táncpróbát jelentett. A csoportok a következők: 1. előkészítő - I-II. osztály, 2. III-IV. osztály, 3. V-VIII. osztály. A táncórákon kalotaszegi népi gyermekjátékokat, népdalokat, kalotaszegi belső- és külsőlábas táncokat, moldvai, felcsíki, polgári társastáncokat tanultak. Oktatóik a Kalotaszeg Néptáncegyesület tagjai: Varga Zoltán László és Mátéfi Ágota. A szervezési feladatokat Laczi Julianna Zsófia tanítónő, a pénzügyi-pályázati teendőket pedig Péter Mónika-Mária tanárnő látta el. Ifjú táncosaink felléptek 2023. március 12-én a Gyarmathy Zsigmond-ösztöndíj átadási ünnepségén, 2023.április 1-jén a Kalotaszegi Jótékonysági Bálon és a 2022/2023-as tanév zárógáláján is.Ezúton is köszönjük a támogatást, az oktatók és szervezők munkáját, a szülőknek, hogy táncolni küldték gyermekeiket, a táncosoknak pedig a kitartást.

 

 

 

Pe parcursul anului școlar 2022/2023 80 de elevi ai Școlii Profesionale „Ady Endre”din Sâncraiu, au participat săptămânal la cursuri de dansuri populare. Micii dansatori ai Ansamblului de Dansuri Populare „Felszeg Gyöngye” au reprezentat cu succes școala noastră la Festivalul Măceșelor, la Gala de înmânare a Premiului Gyarmathy Zsigmond, la Balul caritabil și la Festivitatea de încheiere a anului școlar 2022/2023. Au în repertoriu dansuri populare din Ținutul Călatei, dar și din zona Harghitei și din Moldova. Proiectul s-a derulat cu finanțarea programului Csoóri Sándor Alap din Ungaria, în colaborare cu Asociația Culturală „Ady Endre”. Instructori: Varga Zoltán László és Mátéfi Ágota, coordonatorii proiectului: Péter Mónika Mária și Laczi Julianna Zsófia. Mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat!

 

Néptánc az iskolában

 A 2022-2023-as tanévben is tanulhatnak néptáncot a kalotaszentkirályi Ady Endre Szakiskola diákjai. A Felszeg Gyöngye Néptánccsoport általános iskolás korcsoportjai az Ady Endre Kulturális Egyesülettel együttműködve, a magyarországi Csoóri Sándor Alap támogatását élvezheti az idei tanévben is. Heti rendszerességgel három korcsoportnak, összesen 80 gyereknek szervezünk táncoktatást, ami heti három alkalom táncpróbát jelent. A csoportok a következők: 1. előkészítő - I-II. osztály, 2. III-IV. osztály, 3. V-VIII. osztály. A táncórákon kalotaszegi népi gyermekjátékokat, népdalokat, kalotaszegi belső- és külsőlábas táncokat tanulnak. Oktatóik a Kalotaszeg Néptáncegyesület tagjai: Varga Zoltán és Mátéfi Ágota. A szervezési feladatokat Laczi Júlianna Zsófia tanítónő látja el, a pénzügyi-pályázati teendőket pedig Péter Mónika-Mária tanárnő. Ifjú táncosaink felléptek a 2021-2022-es tanév zárógáláján és a XV. Csipkebogyó-fesztiválon is.

Néptáncélet a járvány után
Néptánctól, népdaloktól, népi gyermekjátékoktól volt hangos a kalotaszentkirályi Ady Endre Iskola udvara, tornaterme és tantermei 2022 márciusától a tanévzáróig. Ekkor ugyanis a világjárvány miatti megszorítások feloldásával, újraindult az intézményben a több éves hagyománnyal rendelkező népdal- és néptáncoktatás. A heti rendszerességgel megszervezett tevékenységekbe közel hetven diák kapcsolódott be. A legkisebbek a néptánc alapjait, népi gyermekjátékokat, népdalokat tanulhattak, a nagyobbak a táncanyanyelvüket, a kalotaszegi táncrend terén eddig szerzett tudásukat tökéletesíthették. Oktatóik: Bíró Júlia, Varga Zoltán László, Gurzó Boglárka és Erőss Réka nagy igyekezettel és szakmaisággal mindent megtettek, hogy a kis táncosokat érdekeltté tegyék és bevonják az ilyen típusú közösségi eseményekbe. Tudásukat az Ady-szobor avatási ünnepségén és a tanévzárón mutatták meg a diákok. A program az Ady Endre Kulturális Egyesülettel együttműködve zajlott, főtámogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma – a Csoóri Sándor Alap.
Képek 2021-2022.

Tanévzáró 2022

 

Kisfilm Lónán a Felszeg Gyöngye

        A 2018-2019-es tanévben is néptáncot tanulhattak iskolai program részeként a kalotaszentkirályi Ady Endre Általános Iskola diákjai. A Felszeg Gyöngye Néptánccsoport általános iskolás korcsoportjai az Ady Endre Kulturális Egyesülettel együttműködve, a magyarországi Csoóri Sándor Alap támogatását élvezhette az idei tanévben is. Heti rendszerességgel (a szünidőket leszámítva) három korcsoportnak, közel 70 gyereknek szerveztünk táncoktatást, ami heti három alkalom táncpróbát jelentett. A csoportok a következők: 1. előkészítő - I-II. osztály, 2. III-IV. osztály, 3. V-VIII. osztály. A táncórákon kalotaszegi népi gyermekjátékokat, népdalokat, kalotaszegi belső- és külsőlábas táncokat tanultak. Táncoktató: Varga Zoltán és Bíró Júlia, Mérából és Kolozsvárról ingáztak. A harmadik éve zajló néptáncoktatás meghozta eredményét, hisz ifjú táncosaink tudásukat több alkalommal is megmutathatták. Felléptek a Kalotaszegi gyermekek néptánctalálkozóján 2018. október 27-én, Magyarlónán, a Visszatérés a hagyományokhoz című néptáncfesztiválon, Kolozsváron (2019. május 31.), iskolánk tanévzáróján, valamint a Madarasok találkozóján, Csíkmadarason, 2019. június 30-án.

        Jó látni a kis táncosok fejlődését, tánctudásuk gyarapodását. Köszönjük a Csoóri Sándor Alap, Kalotaszentkirály község Polgármesteri Hivatala és az Ady Endre Kulturális Egyesület támogatását.

 

 

 

Alkotóház


2012-ben indult régi étkezde épületében.

Fő támogatóink:

   és a  

 

Néhány kép

"Cégtábla készül"

 

 

2012

2014